Германия се нуждае от Европа и от еврото, заявява канцлерът Ангела Меркел в новогодишното си обръщение към германците, които започнаха да изпитват съмнение към общата европейска валута, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.
"Европа е изправена пред важна проверка. Ние трябва да укрепим еврото. Не става дума само за нашите пари. Еврото е много повече от валута", подчертава Меркел в телевизионното си обръщение, чийто текст бе разпространен предварително. "Обединена Европа е гарантът на нашия мир и свобода; еврото е основата на нашето благосъстояние.
Германия се нуждае от Европа и от нашата обща валута", добавя германският канцлер. АФП напомня, че общественото мнение в Германия е разединено относно еврото, особено след приемането на плановете за финансово спасяване на Гърция и Ирландия, в които Германия има главен принос.
Според социологическо проучване, публикувано в понеделник в популярния всекидневник "Билд", 51 на сто от германците са недоволни от еврото, а 49 на сто искат връщането на дойче марката. Меркел изтъкна в обръщението си и успехите на Германия в справянето с кризата. "Германия се справи като никоя друга страна и дори излезе още по-силна от кризата", подчерта тя, цитирана от Асошиейтед прес.