Данъците на недвижимите имоти и най-вече на вилите скачат от догодина, съобщават гръцките вестници, цитирани от БТА.
С по-високи данъци ще бъдат обложени четири хиляди и петстотин населени места, като те са категоризирани и данъчните стойности за тях започват от 600 евро и стигат до 3 200 евро за квадратен метър. Завишените данъци са включени в изготвената от финансовото министерство нова система за оценяване на имотите.
В. "Етнос" смята, че повишените данъци ще предизвикат ефект на доминото и ще доведе до скок и на други такива налози и такси.
"Бум на данъците на имотите", под това заглавие в. "Елефтеротипия" коментира, че 25 области и около 430 общини в страната ще попаднат под ударите на новата система за оценяване на имотите.
В. "Елефтерос типос" пише, че увеличението е убийствено и че скокът е между 100 и 200 процента, а в. "Та неа" го определя като "данъчна бомба".
На фона на новите данъци вестниците поместват изявленията на премиера Георгиос Папандреу, който казва, че следващата година ще бъде последната за изпадналата в рецесия гръцка икономика и че съживяването ще дойде през 2012 г. Папандреу определя и приоритетите на своя кабинет, като казва, че правителството ще работи за създаване на държава в услуга на гражданите, за връщането на Гърция към растеж и за подобряване на международния й имидж.