Печатането на нови 100-доларови банкноти в САЩ е спряно заради дефект в производствената технология, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на телевизия "Си Ен Би Си".
Общо са отпечатани нови купюри за около 110 млрд. д., но близо 30% от тях се отличават с лош печат на лицевата страна, което не позволява пускането им в обращение, съобщава телевизията. Да се отделят дефектните от качествените банкноти е много трудно, тъй като при транспортирането паричните знаци са се смесили.
Сега пакетите с пари се пазят в две специални хранилища - едното във Форт Уърт (щата Тексас), а другото във Вашингтон - и се разработва технически метод, който би дал възможност в кратък срок дефектните купюри да бъдат отделени.
Новите банкноти с номинал от 100 долара бяха представени от председателя на управителния съвет на Управлението за федерален резерв (УФР) Бен Бърнанке и министъра на финансите Тимъти Гайтнър през април тази година. Дизайнът се отличава с високотехнологична защита срещу фалшификации - нови водни знаци, както и две изображения, променящи се при наклон. През пролетта бе обещано, че купюрите ще бъдат пуснати в обращение през февруари 2011 година.
Новите "стотачки" са най-скъпите в историята на САЩ - отпечатването на една банкнота струва 12 цента, което е два пъти над цената на досегашните 100-доларови купюри.