Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише е лауреатът на германската награда "Карл Велики" за 2010 г. заради своята работа в подкрепа на стабилността на единната европейска валута в условията на криза в еврозоната, предаде Франс прес.
Отличието, което ще бъде връчено в западногерманския град Аахен, бе присъдено "на този европейски слуга на държавата" за големия му принос "в тези трудни времена за сплотеността на валутния съюз, стабилността на еврото и запазването на конкурентоспособността на Европа", уточни в комюнике Сдружението за наградата "Карл Велики".
Отличието е присъждано всяка година, като се започне от 1950 г., на личности, допринесли за напредъка на европейската кауза.
Французинът Жан-Клод Трише, който навършва 68 години на 20 декември, стои начело на ЕЦБ от 2003 г. и предвидено да се оттегли от президентския пост в тази европейска институция догодина. Преди да заеме сегашната си длъжност, той е бил управител на френската централна банка от 1993 г.
Сред лауреатите на наградата "Карл Велики" са Ангела Меркел (2008 г.), Бил Клинтън (2000 г.), Жак Делор (1992 г.), Франсоа Митеран и Хелмут Кол (1988 г.). С това германско отличие миналата година бе удостоен полският премиер Доналд Туск.