Последните данни за третото тримесечие сочат спрямо първото и второто на миналата година, че икономиката генерира растеж. Това се случва за първи път от второто тримесечие на 2008 г., посочи Дянков, който се включи в среща с представители на бизнеса и правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. .
Швеция има много какво да се поучи от нас, имаме най-добрата данъчна политика в ЕС, смята Симеон Дянков. Според него единствено Естония ни изпреварва, предаде БНР.
Коментарът на министъра бе по повод изказване на еврокомисар Кристалина Георгиева на срещата, че Швеция е успешен пример за излизане от кризата за България. Дянков каза, че у нас в последните девет месеца безработицата пада. Според него „капиталът трябва да се фокусира върху перспективни сектори, които дават голяма добавена стойност, а не както в предишните няколко години – в сектори с малка добавена стойност – като строене на разни неща по Черноморието, които на всичкото отгоре трябва след това да ги махаме, защото са незаконни”.
Финансовият министър заяви, че в България икономическият ръст се вдига, макар че в Европа се забавя.
Според него това, което става в Европа, у нас ще се отрази след шест месеца. „За радост, две трети от нашия износ не е към Европа, а към Русия, Азия и Близкия Изток и от тази гледна точка ние сме в добра позиция. Така че не сме толкова зависими поне към момента от европейското развитие”, коментира той, цитиран от "Фокус". (По данни на БНБ 61% от износа (цени FOB) за деветмесечието на тази година е към страни от ЕС.)
Той гарантира, че България няма да ползва заеми и че за следващата година бюджетният дефицит ще е под 3 % - така и ЕК няма да ни санкционира.