На срещата на върха на ЕС днес в Брюксел се очаква президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой да обяви санкциите, които ще бъдат налагани на страните, не спазващи бюджетната дисциплина. Това предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Вечерта на 6 септември на срещата на работната група по засилване на бюджетната дисциплина, председателствана от Ван Ромпой, страните от ЕС не постигнаха споразумение за мерките срещу страните, нарушаващи Пакта за стабилност и растеж, който ограничава бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).
По данни за 2009 година 20 от всичките 27 страни от ЕС са нарушили този документ. В четири от най-проблемните страни - Гърция, Испания, Италия и Португалия - бюджетният дефицит надвишава 10% от БВП, което доведе през пролетта до най-голямата криза на еврото в историята на европейската валута.
По досегашна информация има два варианта за санкции: единият е страните нарушителки да бъдат лишавани от европейски субсидии, но доколкото в различните страни тези субсидии съществено се различават по размер, мярката е неравностойна; другият вариант, подкрепян от Германия - да се лишават от право на глас в Съвета страните с прекомерен бюджетен дефицит - се смята за прекалено жестока мярка.
Втвърдяването на бюджетната дисциплина ще бъде предмет на дискусиите и на държавните и правителствени ръководители днес в Брюксел, съобщи Франс прес, на която се позова БТА. Страните от ЕС вече постигнаха напредък по този въпрос, след като се споразумяха националните бюджети да бъдат преглеждани на европейско равнище всяка година през пролетта преди приемането им от парламентите на отделните страни. В проектодекларация, с която разполага АФП, европейските ръководители обаче само подчертават, че "реформата на европейското икономическо управление трябва да продължи със същата енергия", както досега.
Има огромен натиск да се действа в тази насока, след като управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан също призова европейските лидери "да предприемат смели мерки, за да засилят икономическото управление". Той ги предупреди, че в противен случай страните от ЕС вече няма да са в състояние да се конкурират с най-динамичните страни по света.