Той може да се окаже първият банкер в България, който влиза в затвора заради присвояване на пари, пише онлайн изданието на пловдивския вестник "Марица". Петчленен състав на Върховния касационен съд с председател Елияна Той може да се окаже първият банкер в България, който влиза в затвора заради присвояване на пари, пише онлайн изданието на пловдивския вестник "Марица".
Петчленен състав на Върховния касационен съд с председател Елияна Карагьозова потвърди присъдата на пловдивските магистрати.
Решението на висшите магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.
Присъдата е по така нареченото дело МИГ за присвояване на 141 800 278 стари лева. Разследването е стартирало през октомври 1996 г. По време на делото към Христо Александров и съпроцесника му проф. Христо Драганов беше предявен граждански иск от правоприемника на застрахователната компания МИГ “Булстрад” в размер от 141 800 000 стари лева. Първоначално  Александров бе осъден на 10 години затвор за присвояване на крупната сума. По-късно наказанието му бе намалено от Апелативния съд на 4 години, тъй като ставало дума за злоупотреба с доверие, а не за присвояване. Делото бе пратено във ВКС.
Върховните магистрати върнаха делото обратно в Пловдив с нови указания. През януари т.г. Апелативният съд увеличи присъдата на ексбанкера на 8 години. На 16 юли ВКС потвърждава изцяло наказанието.
Не съм присвоил парите, заяви многократно Христо Александров по време на многобройните заседания на делото срещу него. Сега ексбанкерът трябва да върне на Булстрад 141 800 лева, сочат мотивите към решението на ВКС.
В последно време здравето на ексбанкера е силно разклатено, съмняваме се, че ще влезе в затвора, казаха вчера юристи, близки до обкръжението на Александров. Ако все пак това се случи, от 8-годишната му ефективна присъда ще трябва да се прихванат близо 2 г. и 9 месеца, които бившият банкер прекара в затвора по време на предварителното задържане, както и месеците, в които бе под домашен арест.