Това решиха депутатите днес на първо четене при гласуването на промените в Кодекса на труда, предаде БГНЕС.
Платеният годишен отпуск ще се ползва в съответствие с утвърден от работодателя график през календарната година. Запазва се възможността за работодателя при определени обстоятелства да праща в платен годишен отпуск, и без съгласие на работника.
Работодателят ще може поради важни производствени причини да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск, но не повече от 10 работни дни. Държавните служители са длъжни до края на 2011 г. да ползват всичкия си невзет отпуск до 1  януари 2010 г.
Временно,  до края на 2011 г., се удължава до 90 календарни дни в рамките на една година срокът, при който работодателят може да възлага временно на работниците извършването на друга работа.  Сега срокът 45 дни и се прилага при производствена необходимост.
Според приетите антикризисни мерки за запазване на заетостта в предприятията се създава правна възможност работодателите да “пускат” работниците и служителите в “специфичен отпуск по икономически причини”. До 31 декември 2010 г. работодателят ще може да предостави неплатен отпуск на работника или служителя, и без негово съгласие до 60 работни дни.