Най-сериозната актуализация са съкращенията на разходи с до 20 на сто на годишна база. Тези икономии ще бъдат както за сметка на ремонти и дейности, така и от фонда за заплати, стана ясно вчера.
Сред най-засегнатите е Министерство на здравеопазването. Орязват си средствата за  лечението на пациентите с рак, СПИН,  редки болести и др., които се плащат от парите на ведомството, а не от НЗОК, писа днес "Труд".
Проектът предвижда допълнителен ресурс за разплащане на задълженията от предходни години, инфраструктурни обекти като магистрала "Люлин", премиране на тютюнопроизводителите. Предвидени са допълнителни средства и за социални плащания в размер на 140 млн. лв., както и на допълнителна субсидия за Националната компания "Железопътна инфраструктура". Както стана ясно при представянето на мерките на 5 май, 300 млн. лв. ще бъдат осигурени допълнително и за хеликоптери, но това число не бе потвърдено в днешното прессъобщение от МС.
По бюджета на НЗОК за сметка на средства от преходния остатък, ще бъдат осигурени допълнителни разходи от 220 млн. лева. Тези пари на практика са за сметка на фискалния резерв.
Гарантирани са и 660-те млн. лева, които трябва да се изплатят на бизнеса, съобщава още правителството, като подчертава, че до юни трябва да бъде готов график за изплащането на задълженията.
Очакваният дефицит по националния бюджет, след корекциите, е 3.9 на сто от прогнозния БВП, съобщи правителствената пресслужба. Не се съобщава колко ще е дефицитът по европейските средства (първоначално той бе 0.7% от БВП). Това означава, че кабинетът вече официално залага свръхдефицит, по-голям от този през 2009 г. В проекта се предвижда понижение на приходите с 1.9 млрд. лв. спрямо планираното в края на 2009 г.
Заложен е нов минимум на фискалния резерв - от 4,5 млрд. лева, вместо 6.3 млрд. лева. По-рано мнозинството в парламента отхвърли предложението на Коалиция за България утре да бъдат изслушани премиерът и трима министри за антикризисните мерки.