Над 100 млн. лв. се очаква да бъдат приходите в бюджета от държавните предприятия, които не са търговски дружества. Това каза заместник-министърът на финансите Владислав Горанов след извънредното заседание на бюджетната комисия, предаде Агенция „Фокус”.
Основният източник на приходи вероятно ще бъде РВД, което държи над 200 млн. лв. по сметки в банки и БНБ. По-рано бе гласувано подобно решение и за търговските дружества с държавно участие, вкл. "Булгартабак", „Летище София“, „Български енергиен холдинг“ и "Информационно обслужване".
Тези дружества трябва да отговарят на редица критерии като едно от тях е да имат големи резерви в бюджетите си. Не говорим по никакъв начин за декапитализация и увреждане на държавните предприятия да изпълняват функциите си предвидени по законите.
Критериите, които са заложени в постановлението са толкова високи като балансови показатели, че по никакъв начин няма да ги увредим, коментира зам.-министърът.
Министерството на финансите продължава да анализира балансовите показатели на предприятията, след което ще стане ясно колко предприятия отговарят на условията. Тези пари ще бъдат събирани от тях еднократно и до края на годината.