Министерството на финансите обсъжда повишаване на акциза за бирата, научи "Дневник" от свои източници. Все още липсва решение дали ще се предприеме подобна стъпка, нито е ясно с колко се планира да бъде вдигната ставката, ако се стигне до тази мярка, а до приключването на броя от министерството не коментираха официално темата. Парламентът вече прие на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове и в него е предвидено от потребителските стоки да се облагат с нови, по-високи ставки единствено цигарите.
В края на миналия месец вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че допълнително може да се вдигне единствено облагането на хазарта. По-рано обаче той беше предложил по-висок акциз и за концентрирания алкохол, но премиерът Борисов в крайна сметка реши, че той няма да се повишава. В момента акцизът за пивото е 1.50 лв. за хектолитър градус плато (това е измерител за сухото вещество, ползвано от пивоварите, за производство на 100 литра бира, различен от алкохолния градус - бел. авт.). Така при най-масовите бири, за които съдържанието е между 10 и 11 градуса, акцизът варира между 7.5 и 8.2 ст. за бутилка. Ефектът за стандартна бутилка от половин литър се изчислява, като градусите се умножат по 1.50 лв. и полученото количество се раздели на 200.
От съюза на пивоварите останаха изненадани, като научиха за намеренията на финансовото министерство. "По никакъв повод и никой не е коментирал със Съюза на пивоварите в България акцизът върху бирата да бъде повишен през 2010 г. Ние сме доста учудени от тези внезапни предложения за промени, които се коментират в общественото пространство. Очакваме компетентните институции да ни потърсят и да се обърнат към нас, за да можем да дадем становище до какви сериозни сътресения в индустрията и свързаните с нея сектори ще доведе подобна внезапна промяна на акциза върху бирата. Във всички случаи това ще доведе до много сериозна стагнация в бранша, имайки предвид икономическата криза и 10-процентния спад на бирения пазар за първите 9 месеца на годината", каза за "Дневник" Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България. В резултат на тази евентуална мярка може инвестициите да бъдат спрени, а голяма част от работниците и служителите да бъдат освободени от работа. От съюза призоваха и да се направи оценка за икономическото въздействие върху пазара. 

Със съкращения