Новият германски финансов министър Олаф Шолц смята, че каквито и да са мерки за облекчаване на гръцкия дълг могат да бъдат разисквани след успешно приключване на спасителната програма Гърция и само ако бъде преценено, че такива са необходими, пише в. "Прото темо", цитирано от БТА.

Изданието уточнява, че тази твърда позиция на Берлин за евентуално облекчаване на гръцкия дълг датира още от първата спасителна програма за Гърция през 2010 г. и продължава досега.

Миналата седмица Олаф Шолц се срещна в Берлин с гръцкия си колега Евклидис Цакалотос.

В интервю за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Шолц казал, че Атина е тази, която трябва да представи надеждна програма и от нея да станат видни перспективите за икономическо развитие на Гърция и чак след това с нея да бъдат обсъждани по-нататъшните действия.

"Гърция е направила много крачки, до лятото очакваме последната оценка на институциите във връзка с реализираните от Атина реформи и чак след това ще направим нещо за гръцкия дълг", казал още германският финансов министър, според в. "Прото тема".

Икономическото издание "Нафтемборики" коментира, че германският финансов министър е запазил "пълно мълчание" относно възможността за облекчаване на гръцкия дълг.

Вестникът цитира европейските институции, които също са призовали правителството в Атина да ускори и да доведе докрай изискваните от него реформи, като за целта адаптира към тях своя план за развитие, който ще се прилага след като Гърция се оттегли от спасителните програми.