Това стана, след като курсът на националната валута достигна рекордно ниско равнище, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Освен това иранската централна банка въведе лимит от 10 000 евро за средствата, притежавани от гражданите извън банки, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Гражданите имат срок до края на месеца да продадат или да вкарат в банките средствата над тази сума. Ако това не се случи, срещу тях ще бъдат вземи съдебни мерки.

За шест месеца риалът изгуби 30 процента от стойността си на фона на опасенията за икономиката на страната, свързани с възможността САЩ да се оттеглят от международното споразумение за ядрената програма на Иран. Текстът, подписан през 2015 година между Иран и Групата 5+1 (Китай, САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Германия), има за цел да попречи на Иран да се сдобие с атомна бомба.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши през януари да изтегли страната си от споразумението на 12 май, когато изтича даденият от него ултиматум на Европейския съюз да втвърди текста. Иранският първи вицепрезидент Есхак Джахангири, цитиран от държавната телевизия, каза, че официалната цена на един щатски долар ще бъде 42 000 риала от днес. Той посочи, че търговията на друга цена е забранена и ще се смята за незаконна.

Решението е взето късно снощи, след като за два дни чуждестранната валута поскъпна толкова, че риалът се търгуваше при курс 62 000 за долар или 18 процента по-евтино от събота.

Правителственият говорител Мохамад Бакер Нобахт каза днес, че Иран получава от износ 95 милиарда долара годишно в чужда валута, предимно от експорт на петрол, възобновен след постигането на ядреното споразумение. Същевременно за внос се харчат 80 милиарда долара. Управителят на иранската централна банка Валиула Сейф говори днес пред парламента, за да разясни мярката, съобщи агенция Фарс. Той бе посрещнат с яростни възражения и прекъсвания от група депутати, които настояват за оставката му. Ние сме в икономическа война и враговете се опитват да създадат проблеми за икономиката ни, каза Нобахт.

Иран отдавна има проблеми с управлението на валутата си. През 2012 година правителството се опита да въведе официален, единен курс на валутата, но опитът му бе неуспешен, припомня Асошиейтед прес.