Този "данъчен рай" ще бъде предназначен за попадналите под американски санкции руски компании, обяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев.

Предвидени са две места за офшорните зони- Калининград и остров Руски близо до Владивосток, съобщи "Ведомости". Идеята е да се пренесат чуждестранните компании в Русия, независимо дали са в нормални държави или в офшорни зони, като се запази тяхната юридическа форма и финансова инфраструктура, а при превеждането на парите, да не се взимат никакви такси.

Новите компании в тези зони ще могат да се регистрират за един ден, като няма да са задължени да разкриват собствениците си или висшия си мениджмънт. те ще са освободени от данъци за доходи, пол,учени в чужбина и ще плащат отчисления само от печалбата си в Русия.

Обсъжда се отмяната на всички валутни ограничения, както и действащите в Русия закони в областта на трудовото право, корпоративната печалба и данъчното облагане. Това ще бъде приложено само за попадналите в последния списък на Министерството на финансите на САЩ за налагане на ограничения на руски компании.