Това съобщават днес водещите турски вестници. "Супер инвестиции за насърчаване на растежа на икономиката" ("Миллиет"), "Гигантски тласък за бъдещето на Турция" ("Стар"), "Супер тласък на стойност 135 милиарда турски лири" ("Йени шафак"). Това са някои от заглавията на изданията по темата, поместени на първите им страници.

Президентът Ердоган обяви вчера в Анкара серия икономически мерки за насърчаване на инвестициите в страната, пишат вестниците. Ще предоставим финансиране за фирми в няколко сфери, включително в сферата на здравеопазването, отбраната, автомобилостроенето, минния сектор и металургията, каза Ердоган.

Той уточни, че финансирането на стойност 135 милиарда турски лири (33,16 милиарда долара) ще бъде предназначено за реализирането на 23 проекта от 19 турски фирми. Президентът добави, че пакетът с мерките ще помогне за увеличаване на производството в страната и за създаването на повече работни места.

За да бъде постигната целта през 2023 г. Турция да се нареди сред десетте най-големи икономики в света, правителството обяви плановете за огромни инвестиции за стратегически важните сектори, констатира "Сабах". Пакетът с мерките предвижда създаването на общо 169 хиляди нови работни места, съобщи на свой ред премиерът Бинали Йълдъръм.

Сред 19-те фирми, на които ще бъде предоставено финансирането от правителството, е производителят на товарни автомобили, автобуси и военни транспортни средства BMC (Бе Ме Дже), компанията за млечни продукти Sutas (Сюташ), авиационният завод TUSAS (ТУСАШ), компанията за бяла и черна техника Vestel (Вестел), автомобилният холдинг Oyak Renault (Ояк Рено), обяви турското министерство на икономиката.