Икономиките на Съединените щати и Китай са прекалено взаимносвързани, за да допуснат трайно влошаване на търговските си отношения, заяви в интервю за "Хоризонт" икономистът Ценг Уанг.

"Това би било тотално бедствие и за двете страни. Китай и Съединените щати имат изключително много търговски взаимовръзки. Например, стоки, които се изнасят от Китай, са пълни с американски материали. Същото важи и за американското производство. В голяма част от стоките има китайски части. Двете държави се нуждаят една от друга, за да реализират търговията си в световен мащаб. Ако търговската война продължи по начина, който се предсказва в медиите, това ще бъде катастрофално и за двете държави. Доналд Тръмп започна тази война с аргумента, че иска да защити американските работни места и американската икономика. В същото време, ако прегледаме стоките, които Китай изнася за Съединените щати - например, свързани с производствените части и електрониката, в самите тях се съдържат много американски материали. Говорим например за компютърните чипове или други сложни устройства, интегрирани в електрониката. Ако се наложат много високи мита върху тях с идеята, че са внасяни от Китай, всъщност ще бъдат наказани американските компании".

Една от основните причини Китай да бъде възприеман като сериозен проблем от страна на Съединените щати са интелектуалните права. Доналд Тръмп вярва, че Китай краде от американските технологии. От една страна той декларира пред медиите нови и нови забрани за китайски стоки, от друга страна - тайно негови делегати водят преговори с китайската страна, за да се постигне приемливо и за двете страни споразумение. Аз малко или много съм оптимист за изхода от т. нар. търговска война. Мисля, че тя няма да се случи в истинския смисъл и по никакъв начин - не по начина, описван в медиите. Вярвам, че двете държави ще се върнат към нормалното търговско партньорство“, коментира икономистът.

Той подчерта също, че митата върху земеделската продукция ще бъдат нещо лошо и за китайското, и за американското земеделие.

Икономистът смята, че ако търговската война продължи с тези темпове, може да се окаже, че има определени хора в САЩ, чийто интереси са защитени. Това обаче ще е в краткосрочен план, отбеляза той. По думите му останалата част от участниците в американската икономика ще понесат негативни последици от политиката на протекционизъм. За Китайската позиция той каза:

"Китай е във възход в политически и икономически план. Страната има много амбициозен проект, свързан с възстановяването на Пътя на коприната. Китай се опитва да възобнови връзките си със Запада чрез развиване на инфраструктурата по земя и море. Истината е, че по този начин Китай се опитва да увеличи и политическото си влияние в света. Именно затова засега страната има толкова твърда позиция по отношение на търговската война, започната от Съединените щати. Внимателен поглед към списъка с американски продукти, които ще бъдат обложени с митнически тарифи, са и определени видове самолети. Китай наистина е сериозен в действията си".