Председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводитлите Костадин Костадинов благодари на премиера и на земеделския министър Румен Порожанов за разрешаването на този проблем.

„За момента той е решен“, добави той, цитиран от "Фокус".

По думите му се отменя и предвиденият протест, който щеше да се състои на 3 април.

Преди дни на извънредно заседание УС на асоциацията беше взето решение на тази дата да бъдат блокирани пътищата в страната в знак на протест срещу проектозакона за горивата, който предвижда промени в начина на работа на бензиностанциите. От браншовата организация уточниха, че с него на земеделците се вменяват неприложими изисквания и се налага тежък финансов и бюрократичен режим на регистриране.

Зърнопроизводителите настояха чрез декларация до парламента и правителството да бъдат изключени от обхвата на закона за горивата и заплашиха, че ако това не се случи, са готови да докарат тежките машини в София.

"Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец, тъй като в последните години този сектор е на светло с ясни правила, ясно платени данъци и акцизи", заяви днес след срещата при Борисов министърът.

„През последните няколко дни имахме много интензивни разговори за закона. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни. Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част“, уточни Порожанов.

По думите му са се създавали предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест, която в много случаи не е оправдана.

На 31 март, след среща с министъра и председателя на НСЗКБ, УС реши да възложи на юристите на земеделския сектор, съвместно с юристите на МЗХГ, да разработят предложения за изменения на законопроекта. Именно те са обсъдени и одобрени на днешната среща.