Банката очаква единната европейска валута да се търгува към 1,30 долара до края на 2018-а година, тъй като участниците на финансовите пазари залагат на по-силен глобален икономически растеж, предава агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

Преди време голямата инвестиционна банка очакваше, че еврото ще приключи настоящата година на ниво от 1,25 щатски долара, но междувременно единната европейска валута успя да поскъпне за кратко над този праг още на 25-и януари 2018-а, достигайки тригодишен връх от 1,2537 долара (най-скъпо евро от декември 2014-а година насам).

Банката също така направи възходяща ревизия и на прогнозите си за доходността на водещите държавни облигации. UBS предполага, че доходността на 10-годишните облигации на Германия ще достигне 1% до края на 2018-а година в сравнение с предходна прогноза от 0,9% и настоящи нива на търговия около 0,71%.

С оглед на солидния икономически подем в глобален план и в частност на представянето на американската икономика, швейцарската банка прогнозира нарастване на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ към 2,9% до края на годината при предишна оценка за доходност около 2,7%.

Трябва да се има предвид, че по-рано днес доходността на дългосрочните американски облигации успя да нарасне за кратко над психологическата бариера от 2,75% за пръв път от април 2014-а година насам.