Той призова европейските политици да спрат подпират банките в Европа.

Трябва да се очаква допълнителна банкова консолидация в Германия в определен размер, заяви Андреас Домберт, член на борда на немската централна банка, по време на своя реч във Виена, съобщава "Уолстрийт Джърнъл" и БНР.

Според него този процес на консолидация може да включва както свиване на дейността на по-големите банки, така и изчезването на някои по-малки банки. Домберт предупреди, че дните на възвращаемост от над 20% на собствения капитал, на които банковият сектор се радваше преди световната финансова криза през 2008 година, са "отминали много отдавна".

Представителят на Бундесбанк също така призова да се сложи край на държавната подкрепа за проблемните кредитни институции в Европа.

Най-накрая трябва да се сложи край на политическата подкрепа за банковия сектор, подчерта Андреас Домберт.

Изказването на централния банкер е факт в момент, в който нарастват опасенията за стабилността на немския банков сектор и по-специално на водещия кредитор в страната - Дойче банк. Акциите на най-голямата немска банка се сринаха във вторник до исторически дъна от малко над 10 евро за акция с оглед на спекулации, че властите в Германия не биха оказали финансова подкрепа на Дойче банк на фона на наложената ѝ преди дни от Министерството на правосъдието на САЩ глоба в размер до 14 млрд. долара.

Днес акциите на Дойче банка бележат добър отскок от над 3 на сто в началото на европейска търговия, след като висш представител на американския правосъден департамент беше цитиран да казва, че глобата може да бъде намалена, ако немската институция си сътрудничи с оторизираните власти.

В същото време изпълнителният директор на кредитната институция Джон Краян изключи възможността за увеличение на капитала на банката и опроверга слуховете, че е търсил помощ от немските власти в лицето на канцлера Меркел.