Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата, която формира 52.1% от общия доход. Доходите от работна заплата през първото тримесечие на 2012 г. средно на лице от домакинството са 500 лв., което е с 8.8% повече спрямо същото тримесечие на миналата година. Същевременно относителният дял на работната заплата в общия доход намалява с 0.8 процентни пункта за разглеждания период от време.

Вторият по значение източник на доход за българските домакинства са доходите от пенсии. Относителният им дял в общия доход намалява с 2.7 процентни пункта и съставлява 30.2% от него. В номинално изражение през първото тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година доходите от пенсии нарастват с 1.5% и достигат 289 лв. средно на лице от домакинство.

През първото тримесечие на 2012 г. доходите от самостоятелна заетост средно на лице от домакинството се увеличават спрямо същия период на 2011 г. и достигат 68 лв. Относителният им дял се повишава с 2.0 процентни пункта и представлява 7.1% от структурата на общия доход. Това показва, че пазарът на труда започва да се приспособява към кризата и все повече хора си намират временна заетост, вместо да разчитат на помощи.

На фона на увеличаващата се безработица, доходите от социално осигуряване и социални помощи през първото тримесечие на 2012 г. имат сравнително малко значение за формирането на общия доход на домакинствата. Те се повишават за периода от 24 на 37 лв. средно на лице от домакинството, а относителният им дял в общия доход нараства с 1.2 процентни пункта и представлява 3.9% от неговата структура.

През първите три месеца на тази година общият разход на лице от домакинство е бил 888 лв. и се увеличава спрямо същото тримесечие на 2011 г. с 14.7%.

Най-голям дял при формиране на общия разход на домакинствата имат разходите за храна и жилище (енергия, горива, вода и др.) - 52.8% от всички разходи. За поредно тримесечие ръстът на разходите изпреварва този на доходите, което показва, че вместо благосъстоянието му да се увеличава, българинът всъщност обеднява.

Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те се увеличават с 5.4% и през първото тримесечие на 2012 г. са 299 лв. средно на лице в домакинството. Относителният им дял в общия разход намалява с 2.9 процентни пункта и представлява 33.7% от него през първото тримесечие на 2012 година. Но разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) се повишават от 140 лв. през първото тримесечие на 2011 г. на 170 лв. средно на лице от домакинството през същото тримесечие на 2012 година. Делът им в общия разход нараства с 1.0 процентен пункт и достига 19.1% от него през първото тримесечие на 2012 година.