Румънските "берачи на ягоди" вече не пращат пари от чужбина, а получават пари от Румъния, пише днес вестник "Журналул национал", цитиран от БТА.

Според данни на Румънската търговска банка (БеЧеРе) от началото на годината се наблюдава намаляване на броя на транзакциите, чрез които клиентите на банката получават пари от Испания, Италия и Великобритания. Вместо това е отчетено съществено нарастване - почти двойно - на транзакциите за изпращане на пари от Румъния към тези страни.

"Характерът на трансферите на клиентите на БеЧеРе се промени през последните няколко години. Румънците в чужбина изпращат по-малко пари, но по-често. Потвърждава се солидарността на румънците. Сега тези в страната помагат на заминалите в чужбина да се справят с тежките икономически условия", казва Каталина Зинченко, началник на отдел в банката.

В края на миналата година румънските медии съобщиха, че парите, изпращани вкъщи от румънците, работещи в чужбина, са намалели наполовина в сравнение с периода преди кризата. През 2011 г. е отчетено най-ниското ниво на трасферираните суми за последните седем години, посочва вестник "Адевърул". Тогава в страната под формата на парични трансфери са влезли само 3,58 милиарда евро, докато през 2008 г. - годината на икономически бум - сумата е била почти двойна - 6,61 милиарда евро.