Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард спомена днес в интервю за френската телевизия Франс 24 възможността за "контролирано излизане" на Гърция от еврозоната, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Ако ангажиментите не бъдат спазени, трябва да се направят съответните преразглеждания, а това означава или допълнително финансиране и допълнително време, или механизми за излизане, което в случая би трябвало да е контролирано", заяви Лагард. "Това нещо би било изключително скъпо струващо и съдържащо големи рискове, но то е част от варианти, които сме длъжни да разгледаме технически", допълни тя.

Следващият транш от заемите за Гърция ще бъде изплатен независимо от резултата на новите парламентарни избори през юни. Това пък заявява вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вилхелм Молтерер в интервю за австрийски вестник, предаде радио Атина. Той подчертава, че траншовете за Гърция, които ще последват, ще зависят все пак от поведението на новото правителство спрямо ангажиментите на страната към външните кредитори.

Посланието, което гърците изпращат, е, че трябва да има нови избори, че те искат да останат в еврозоната и Европейския съюз и че са изразили своето разочарование, но в крайна сметка трябва да вървят напред по пътя на реформите, защото няма друга алтернатива, посочва Вилхелм Молтерер.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле пък заяви, че програмата на ЕС, ЕЦБ и МВФ за Гърция, предвиждаща помощ срещу мерки за ограничаване на разходите, "не може да се предоговаря". "Това е много старателно подготвена програма за помощ и тя не може да се предоговаря", заяви той по радио Дойчландфунк ден след провала на преговорите за сформиране на ново правителство в Гърция, който ще доведе до нови парламентарни избори през юни.

"Гърция трябва да е готова да приеме помощта", която й се предлага. "Тези, които спечелят изборите, ще трябва да решат дали да приемат тези условия или не", допълни министърът. Шойбле подчерта, че европейските държави искат Гърция да остане в еврозоната, но допълни, че това зависи от "суверенното решение на гръцкия народ".