Гръцкото финансово министерство е наложило забрана върху редица държавни разходи, за да бъдат осигурени средства, с които да бъдат плащани заплати и пенсии през юли, тъй като в хазната има пари до края на юни, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Ведомството е разпоредило да се замразят плащанията на държавните доставчици, както и разходите за инвестиции и да се отпускат пари "с капкомер" на министерства и институции. Очаква се забраната да донесе икономии в размер на 1,5 млрд. евро, за да бъдат платени с тях заплати и пенсии в края на следващия месец.

Гръцката икономика, която остава в рецесия за пета поредна година, се е свила с 6,2% през първото тримесечие на 2012 година в сравнение със същия период на миналата година, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Гръцкият президент Каролос Папуляс вчера връчи на политическите лидери документ, представен му от премиера Лукас Пападимос, за състоянието на банките и финансите в държавата, в който се акцентира върху вече изтънелите финансови възможности на Гърция и се отправя призив за незабавно възстановяване на политическата стабилност.

Пред гръцкия телевизионен канал Мега правителственият говорител Панделис Капсис предупредил за проблемите, пред които държавният апарат на страната щял да се изправи в следващите дни. Той казал, че при настоящата политическа нестабилност в Гърция и при вероятността за нови избори в страната притокът на пари от еврозоната и МВФ е спрял. Капсис пояснил, че от сега насетне, за да може страната да получи следващите траншове от заемите, ще трябва те да бъдат предшествани от позитивна оценка на тройката външни кредитори. Ръководителите на тройката обаче няма да дойдат в Атина, ако първо не бъде сформирано правителство, допълнил говорителят.

В. "Имерисия" предупреждава, че забавилото се формиране на силен кабинет в Гърция може да създаде много проблеми на страната и на страдащата й икономика, която поради липсата на нужното й сега чудотворно лекарство върви към катастрофа. Реална е опасността спасителният пакет, а впоследствие и траншовете по заемите за Гърция, да бъдат замразени, тъй като ако страната избере повторен вот, би било изключително трудно представителите на тройката - ЕС, ЕЦБ и МВФ, да се завърнат в Атина, а това означава, че цялата финансова помощ ще бъде блокирана, смята вестникът.