Изравняването на годините за пенсия на двата пола е изискване на Еврокомисията и то ще стане поетапно с вече известната стъпка от по 4 месеца всяка година, уточни социалният министър, цитиран от БНР и БНТ.

През 2017 г. възрастта за пенсиониране на мъжете ще достигне 65 години, до 2020 г. възрастта за пенсиониране на жените ще достигне 63 години. Т.е. в рамките на всяка година с по четири месеца се увеличава възрастта и стажът за пенсиониране както за мъжете, така и за жените. За изравняване, след 2020 г. не може изведнъж да стане”, обясни Младенов пред БНР, цитиран от "Фокус".

В момента жените у нас се пенсионират три години по-рано, а идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази година, разликата да се стопи на 2 години. Предвижда се мъжете да се пенсионират на 65 г. при 63 г. и 4 месеца в момента, а жените - на 63 г. при 60 г. и 4 месеца сега.
Жените имат право на пенсия и след по-кратък изискуем стаж - 34 г. и 4 месеца в момента при 37 г. и 4 месеца за мъжете. Той също ще нараства в следващите години с по 4 месеца, докато стане съответно 37 г. и 40 г., писа в. "Сега".

Другата мярка е ново увеличение на стажа за пенсиониране на военни и полицаи, съобщи още Младенов.
"Направихме първата стъпка - с 2 години се увеличи стажът от 1 януари, той вече е факт. Оттук-нататък синдикатите са представили пакет за допълнителни мерки, който включва и възрастта на военните и полицията и това ще се обсъжда на тристранния съвет. Това, което съм поел като ангажимент и пред министър Цветанов и пред синдикатите в МВР - те също да участват в тези преговори", коментира Тотю Младенов.

Той прогнозира, че до 2013 г. безработицата сред младите хора трябва да падне с 4-5%. Младенов се надява до края на този месец да бъде подписано споразумение с участието на синдикатите и бизнеса за уреждане на първата работа на младежите. Целта е до четири месеца след завършване на образованието да им бъде предлагана работа.