Но засега това не се налага, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол. Стига ръстът за 2012 г. у нас да е около 1 процент, нямам притеснения за изпълнението на всичко, което е залегнало в програмата, посочи Дянков.

Перспективата за развитието на европейската икономика през 2012 г. се влоши значително и Европейската комисия ревизира на два пъти прогнозите си за икономически растеж в ЕС - първоначалната прогноза бе за 1,9 процента ръст, в края на есента тази прогноза се понижи до 0,6 процента, а февруарската прогноза е за липса на ръст в ЕС през тази година, припомни Дянков.
В 11 държави пък се очаква да има рецесия. За България тази променена конюнктура наложи промяна и на средносрочната ни макроикономическа прогноза и понижаване на прогнозирания растеж за 2012 г. до 1,4 процента, каза финансовият министър.

Дянков посочи, че износът през първите два месеца се е понижил, но отдаде това не само на забавянето на растежа в страните от ЕС, към които изнасяме, но и на тежката зимна обстановка, която за известно време е блокирала износа ни. Очаквам с нетърпение да видя данните за износа за март, добави Дянков.

Той каза още, че първоначалните данни за приходите в бюджета за март и април са радващи и най-вероятно ще бъде стопен натрупаният от началото на годината дефицит.

Дянков потвърди намерението си да предложи на гласуване от парламента така нареченото "златно правило" - преки данъци да могат да се променят само с квалифицирано мнозинство и заяви, че това няма да попречи на евентуално намаление на ДДС, защото ДДС е косвен данък.

Дянков потвърди и намерението си пенсиите през 2013 г. да бъдат увеличени с повече от процента на инфлацията и да се вземе предвид и производителността на труда.

Вярвам във Ваньо Танов, заяви пред журналисти Дянков по повод изявление на вицепремиера Цветан Цветанов, който каза по-рано, че операцията по задържането на митничари на "Капитан Андреево" е държана в тайна и от шефа на митниците.