30% от митничарите не са успели да попълнят някои елементарни въпроси от задължителния митнически тест. Това коментира финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол, цитиран от Дарик.
Явно в митниците продължава да има проблеми с компетентността и лоялността на служителите, допълни вицепремиерът.
Вече  задължително има конкурси и тестове с казуси за оценка на професионалната компетентност, каза Дянков.

„Това за мен като финансов министър бе една от първите неприятни изненади. Като се направи първият тест, се оказа, че около 30 процента от митничарите, които са на пунктовете, не могат да попълнят някои елементарни отговори на въпроси от самия митнически кодекс. След това тези тестове се разшириха. На базата на всички тестове, които са задължителни от 2009 г. насам, са били освободени някои служители.
 Финансовият министър заяви категорично, че само в рамките на мандата на ГЕРБ е увеличена средната заплата в митниците като реална стойност с около една четвърт. Митничарите получават доста добри заплати, така че една от темите, от които трябва да излезем като общество, е, че те са склонни на някои нередности, защото не получават достатъчно пари, каза вицепремиерът.

В сряда при мащабната акция на МВР и прокуратурата бе арестувана цялата дневна смяна от 32-ма митничари на граничния пункт "Капитан Андреево", включително двама началници.

След около месец и половина може да отпадне ДДС-то върху дарителските SMS-и, стана ясно по време на контрола от думите на финансовия министър Симеон Дянков. Той обаче обясни, че първо трябва да се допита до европейските институции, за да се реши как да бъде нормативно уредено това. Дянков допълни, че е поискал анализ как в други европейски страни стои този въпрос и как да бъде променено у нас.