Министрите на финансите и ръководителите на централните банки на Китай, Япония и Южна Корея днес се споразумяха страните взаимно да изкупуват свои държавни облигации с цел засилване на икономическото сътрудничество, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА. Споразумението бе оповестено след срещата на финансовите и банкови ръководители на трите страни, организирана в Манила преди откриването на годишната среща на Азиатската банка за развитие (АБР).

Взаимното изкупуване на държавни облигации цели да увеличи обема на ликвидните средства на трите държави и да диверсифицира валутните им резерви. Азия трябва да се насочи към нови пазари за износ и инвестиционни възможности като тези в Африка, за да гарантира силния си икономически растеж въпреки забавянето на икономиките на традиционните й търговски партньори Европа и САЩ. Това заяви днес Джефри Сакс, директор на Института за земята към Колумбийския университет, цитиран от ДПА. Експертът призова Азия да разгледа възможността Африка да стане водещ пазар за азиатския износ и източник на растеж, който е "доста обещаващ".

Според Сакс глобалната финансова система може само да спечели, ако има повече от една резервна валута, допълва ДПА. "Идеалният вариант би бил да има поне три или четири резервни валути и гъвкави отношения между тях - това ще бъдат доларът, еврото, юанът и йената", посочи експертът.

"Еврото обаче точно сега е в шоково състояние и е важно Европа да оправи структурните си проблеми", отбеляза той. Китайският юан може да се наложи като силна международна валута на фона на слабостта на американския долар и еврото, посочи икономистът Иван Азиз на днешната среща на АБР. Юанът става много важен фактор за икономическия растеж на Китай, посочи Азиз, който е ръководител на Службата за регионална икономическа интеграция на АБР в Манила.