Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в бТВ, „Тази сутрин”, цитиран от "КРОСС".
"Мъчим се да наваксаме, но в криза е много трудно”, категоричен бе Младенов. По думите му, в програмата на правителството до 2015 година е заложена най-ниската възможност за увеличение на заплатите. Предвижда се всяка година минималната заплата да скача с по 20 лева и накрая на периода да достигне 350 лева.
Това ще се случи, ако има по-добра производителност и повече приходи. Ако това стане, се надявам да имаме възможност да договорим и по-реалистични размери, обясни още Тотю Младенов.
За изминалата година  Инспекцията по труда е помогнала в 2100 предприятия да бъдат изплатени заплатите. Общата сума е 167 млн. лв. Тези пари са получили работниците на въпросните предприятия благодарение на инспекцията. Той обясни, че в момента инспекцията контролира над 500 проблеми предприятия, в които има забавяне на заплати.
Той коментира и възможно намаляване на платеното майчинство. Тенденцията в Европа е платеното майчинство да се намалява и жените по-бързо да се връщат на пазара на труда, отбеляза Тотю Младенов. Според него Брюксел настоява за платено майчинство до 20 седмици, а у нас то е над 410 дни. „Т.е. тази придобивка ние я имаме и сме горди от това, и ще продължи да я има. Но усилията ни са насочени към по-бързото връщане на тези майки на пазара на труда”.
По повод пенсиите, социалният министър заяви, че от средата на тази година най-малките пенсии ще се вдигат от 136 на 145 лв. „На всички ни се иска да има повече средства за пенсии, търсят се начини за това”, подчерта Младенов. Министърът и вицепремиерът Симеон Дянков наскоро обявиха, че се търси възможност за допълнително увеличение на пенсиите догодина, но се разминаха в детайлите.
Младенов съобщи още, че за първото тримесечие на тази година приходите в Националния осигурителен институт (НОИ) са с девет милиона повече спрямо заложеното, а с 26 милиона са по-малко разходите.