Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" понижи дългосрочния суверенен рейтинг на Испания с два пункта - от "А" на "ВВВ+".
Прогнозата за рейтинга е негативна, съобщиха световните агенции.
"Стандард енд Пуърс" обяснява решението си с голямата вероятност испанското правителство да бъде принудено да увеличи вътрешния си дълг, за да окаже бюджетна подкрепа на банковия сектор.
Агенцията предвижда, че испанската икономика ще се свие с 1.5% тази година, докато предишната й прогноза беше за ръст от 0.3%. За 2013 г. прогнозата е за спад от 0.5%, сравнено с очаквания преди ръст от 1%, съобщава Би Би Си.
Агенцията прогнозира също, че правителството няма да успее да намали бюджетния дефицит от 8.5 на 5.3% от БВП, както е обещало, а вместо това ще постигне 6.2%.
S&P прави съкрушителна оценка на усилията за справяне с европейската дългова криза, като ги нарича неефективни.
В същото време стана ясно, че броят на безработните в Испания в края на първото тримесечие е бил близо 5,7 милиона души, а равнището на безработицата е достигнало 24,44 процента, сочат оповестените днес данни, цитирани от Франс прес. Това е най-високото ниво на безработицата от началото на воденето на тази статистика през 1996 година След като Испания отново влезе в рецесия през първото тримесечие на тази година, броят на безработните продължи да расте и достигна 5 639 500 души. В края на 2011 година безработица бе 22,85 процента, уточни испанският статистически институт.