Европейската централна банка (ЕЦБ) и група страни от еврозоната работят по възможна инициатива за това засегнатите от кризата банки да имат директен достъп до европейския постоянен спасителен фонд, съобщава „Зюддойче цайтунг”, цитиран от агенция "Фокус".
По данни на изданието през следващите две седмици ще бъде проучено как кредитите може директно да бъдат давани на банките, които се нуждаят от средства, за да оцелеят.
За това настоя и шефът на МВФ Кристин Лагард на срещата на Г-20 в Мексико миналата седмица.

Според „Зюддойче цайтунг” Германия е против инициативата. Причината да се обсъжда подобна възможност е кризата в Испания и опасенията, че проблемите може да засегнат и други страни от еврозоната.
Според сегашните споразумения по-скоро страните, а не банките, могат да вземат заеми от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
По-рано този месец "Зюддойче цайтунг" съобщи, че има спор за разпределянето на средствата във валутния съюз и че някои представители на ЕЦБ и определен брой страни от еврозоната настояват за облекчаване на условията, при които европейският спасителен механизъм може да отпуска помощ, припомня агенцията.