Това със сигурност ще стимулира допълнително предизборната кампания на демократите за повишаване на данъците за богатите, предаде Ройтерс.

Документите, публикувани вчера от Белия дом показват, че Обама и съпругата му Мишел са платили данък от 20,5 процента върху доход от 789 674 долара миналата година. Смята се, че Ромни, който още не е попълнил декларацията си, ще плати 15,4 процента върху доход от 20,9 млн. долара. Ромни, чието състояние се оценява на 250 млн. долара, през 2010 г. е платил данък от 13,9 процента. Обама и демократите през последната седмвица активно пропагандират т.нар. Правило на Бъфет. Планът, който стана известен с това име след забележката на финансиста Уорън Бъфет, че плаща по-нисък данък от секретарката си, предвижда милионерите като Ромни да плащат поне 30 процента подоходен данък. Предложението няма шанс да преодолее републиканската опозиция в Конгреса, но налива масло в огъня на предизборната полемика.

През 2011 г. семейство Обама е спечелило почти половината от доходите си от президентската заплата от 400 000 долара, а останалите са от продажбите на книгите на Обама. Двойката е дарила 172 130 долара, около 22 на сто от дохода си след приспадането на данъците, на 39 благоворителни организации, като най-големият бенефициент е фондацията Фишър Хаус, която осигурява стипендии за деца на войници - загинали или инвалиди.

В сравнение с 2010 година, когато семейството на президента е заработило 1,73 милиона долара, сега доходите му са спаднали повече от двойно, отбелязва Асошиейтед прес. Семейството е превело във федералния бюджет като данък над 160 хиляди долара, докато предишната година той е възлизал на 454 хиляди долара, а даренията за благотворителност са били 245 хиляди долара.