Мащабите на пазарния натиск върху Испания не са оправдани, като се имат предвид реформите, предприети от правителството на страната, а Европейската централна банка (ЕЦБ) все още има като опция програмата си за изкупуване на държавни облигации, заяви днес членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Виждаме днес все повече признаци на нормализация на цяла група пазарни сегменти, но ситуацията през последните дни сочи, че тази нормализация остава крехка," посочи Кьоре на конференция в Париж. За Испания, чиито лихви по 10-годините държавни облигации скочиха на вторичния пазар на фона на опасенията за способността на правителството да намали държавния дефицит, Кьоре отбеляза, че в страната има политическа воля, но пазарите не я отразяват.

Няма причина, заради която ситуацията да не се нормализира също в Испания, посочи той. Имаме инструмент за намеса - програмата за изкупуване на държавни облигации, която скоро не е използвана, но съществува, добави Кьоре. Коментарите му изглежда открехват вратата ЕЦБ отново да активира този свой инструмент, на което биха се противопоставили Бундесбанк (Bundesbank) и други представители на ЕЦБ от "по-здравите" страни на еврозоната.

Лихвите по 10-годишните испански облигации днес отново се понижиха след вчерашното покачване, съобщи Асошиейтед прес. На вторичния пазар те достигнаха 5,89 процента - все още близо до 4-месечния максимум от 5,93 на сто, отчетен вчера.