Това става ясно от бюджетната прогноза за периода 2013-2015 г. и разходните тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити , одобрена от правителството днес.
Досега България разчиташе бюджетът на страната да постигне баланс през 2013 година.
Разработените разходни тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити (ПРБК) за периода 2013-2015 г. (без тези по общини) остават относително постоянни, като номиналните ръстове се дължат основно на влиянието на развитието в някои хоризонтални политики (например за 2015 г. политиката по доходите и произтичащите социалноосигурителни плащания), пише в съобщението на кабинета. 

Прогнозата за икономическото развитие на България през 2012 г. се базира на предположението за подобряване на външната среда през втората половина на настоящата година, съобщиха от МФ. Предвижда се растеж от 1,4 на сто, който ще бъде подкрепен основно от постепенното възстановяване на вътрешното търсене. За периода 2013 - 2015 г. се очаква засилване на износа в сравнение с 2012 г., но и по-ускорен растеж на вътрешното търсене. За периода 2013 - 2015 г. се предвижда умерено ускоряване на икономическия растеж между 2,5 на сто и 4 на сто.
В бюджета за тази година е заложен ръст на БВП от 2.9%.

Важни елементи на икономическата политика са: извършването на пенсионната реформа и реформата в социално-осигурителната система, което гарантира дългосрочната устойчивост на публичните финанси в условията на застаряващо население; обвързване на растежа на доходите с растежа на производителността на труда; провеждането на административна реформа, вкл. и чрез въвеждането на ново, ориентирано на база на представянето, заплащане на служителите в публичната администрация; непроменената данъчна политика.