Все още съществува риск от рецесия, както в Европа, така и в България, каза тя, цитирана от Дарик.

През декември финансовият министър Симеон Дянков се ангажира да увеличи  минималната пенсия от 136 лв. на 145 лв. от средата на 2012 г. Преди дни пък стана ясно, че властта търси вариант за по-голямо увеличение на парите за възрастните догодина - с около 4 процента, чрез връщане на швейцарското правило - автоматично увеличение с половината от инфлацията и половината от ръста на БВП.

„Икономисти смятат, че България е застрашена от рецесията в Европа, че няма да може да изпълни приходите си и трябва да мисли за рязко свиване на разходите и едновременно с това искате от мен прогноза, че от 1 юли ще има увеличение на пенсиите. Нали разбирате, че тези двете неща са абсолютно противоположни като тези", коментира Менда Стоянова.
През уикенда група икономисти предупредиха за много по-нисък ръст на БВП и за застрашително нарастване на държавния дълг. Според тях държавата ни значително трябва да свие разходите си. В държавния бюджет е заложен 2.9% ръст на БВП, ЕК го изчисли на 1.3%, а от БНБ смятат, че ще бъде едва 0.7%.

Председателката на парламентарната комисия допълни, че не може да твърди как ще се развиват приходите в бюджета, а по-високите приходи от планираното са евентуален източник за повишаването на пенсиите. „Не мога да кажа нищо категорично с днешна дата и да лъжа хората", посочи тя.