Банковите експерти представиха нови ипотечни продукти и прогнозираха раздвижване както на пазара на имоти, така и на ипотечния пазар. Имаме доста засилен интерес от клиенти, които искат да си купят жилище, коментира Гераскова, цитирана от БТА.
По-голям интерес има към кредити в левове, отколкото в евро и това се обяснява с удобството да теглиш заем в същата валута, в която получаваш доходите си; отчасти причина за повишаването на интереса към левови заеми е и ситуацията в еврозоната, коментира Тодорова.
Банката предлага на пазара ипотечен кредит с фиксирана лихва седем процента за първите седем години на кредита и с възможност за смъкване на един процент от лихвата при едногодишно коректно плащане на вноските по кредита.
Банковите експерти констатираха засилен интерес от страна на чужденци, предимно руски граждани, към купуване на имоти, главно в черноморските ни курорти.
Покупка на имот от съдия-изпълнител пък е шанс за някои хора да се сдобият с желания имот на по-ниски от пазарните цени, коментира Милка Тодорова. Тя посочи, че банката съветва клиенти, изпаднали в невъзможност да погасяват кредита си, да пристъпят сами към продажба на имота, заложен като обезпечение, вместо да чакат банката да го обяви за продан чрез съдия-изпълнител. При търговете се започва от много по-ниска от пазарната цена, посочи Тодорова. При интересни имоти след наддаване цената може и да надмине пазарната, смята експертът.