Без бизнеса няма как да излезем от тази икономическа криза - едно е политическият популизъм, друго е реалната политическа ситуация. Това заяви генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, който заедно с Огнян Донев и други представители на УС на КРИБ осъществиха среща, поискана от тях с ръководството на ДСБ, начело с Иван Костов. Златев и Донев упорито отказваха пред медиите да назоват конкретния повод за срещата им с десните политици, предаде БГНЕС.
Двамата бизнесмени бяха остро критикувани през последните седмици за високите цени на лекарствата и горивата. Заради цените на лекарствата оставка подаде здравният министър, а цените на горивата се разследват от КЗК.

Не приемаме обвинения в популизъм. Срещата ни мина тежко, напрегнато, но конкретно, делово, с детайли, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Накрая се разбрахме за следното: ние ще им изпратим нашия законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, в който ясно и чисто дефинираме тезите си. Даваме определение какво е господстващо положение на пазара, как трябва да се противодейства и прочие. Те проявиха интерес, ще дадат становище, каза Костов.

Нашето разбиране, четейки платформата и слушайки програмата на ДСБ, е, че това е дясна партия, която би трябвало да има много добра релация с българския бизнес, продължи Златев. За нас бяха непонятни някои твърдения, не само свързани с горивата, които очевидно са неверни, популистични и целят да яхнат една вълна на народно недоволство, но не решават по същество нито един въпрос, каза бизнесменът. Това води до нихилизъм към българския бизнес, а в крайна сметка той е този, който създава работни места и който плаща данъците, добави той. 

Платили сме 23 млрд. лева косвени данъци и 139 млн. лева – преки, и в същото време се казва, че българският бизнес е виновен за всичко, негодува Златев. И какво излиза - дайте да посочим бизнесмените, те са престъпници, те са богати, те са изедници и какво да стане, запита той. Ще затворим всичко и ще внасяме горива от чужбина – ами, този милиард акцизи, който плащаме при вноса на нефт къде ще отиде - в Гърция и Румъния, отговори си сам шефът на "Лукойл".

Нашето желание да направим тази среща беше, веднъж, че ДСБ са дясна партия и би трябвало да защитават интересите на българския бизнес - от друга страна, ни смущаваха някои твърдения, изказани от тази партия, заяви на свой ред Огнян Донев. Той сметна, че не е нужно тълкуването на един или друг случай, да се дават конкретни примери от различни браншове.

Нашите теми са цените, задушаването на конкуренцията, възможностите да се отворят работни места, заяви пък лидерът на ДСБ. Костов заяви, че на ръководсвото на КБИБ е известно становището на партията за лекарствената политика - разбрахме се, че в частта за изменение в Закона за лекарствата пак ще го дадем на заинтересованите организации, на КРИБ и те ще ни върнат становище, посочи Костов.

"Най-общо в условията на тежка икономическа криза или депресия подхвърлянето на тези, които не са верни, застрашават работни места или поставят под въпрос бизнеса на една или друга компания - наш член", аргументира се най-общо Огнян Донев. Бяха засегнати сектори, които в момента са обект на много публикации в пресата, открехна той завесата за повода на срещата. Предполагаме, че има твърдения, които имат своите основания и други, които са неточни, добави фармацевтичният бос.

"Последната полза, която извлякохме - получихме вдъхновение за три въпроса за парламентарен контрол. Като два от тях ще бъдат публични, а един - писмен. Например, ще питаме какъв е ефектът за бюджета от въвеждането на свързаните с НАП каси на бензиностанциите", каза пък Костов.

Всички ние като граждани и потребители също сме заинтересовани да има ниски цени на горивата. Въпросът е цената може ли да бъде такава, както се чува под 2 лева, 1.80 лева - нямам нищо против горивата да са и за 1.50 лева, коментира още Донев.

Когато се говори за цените на горивата истината е, че те са непосилно високи, призна Валентин Златев. "Но има неща, които могат да се направят и други, които са чист популизъм", категоричен бе той. В тази връзка сме поискали среща с правителството, съобщи още Златев. Утре ще се срещнем с министъра на икономиката Делян Добрев и ще търсим варианти какво съвместно можем да направим, за да облекчим удара върху потребителя, призна той.

"Логиката е много проста: ако утре цената тръгне от 125 долара за барел надолу, тогава няма за какво да обсъждаме - тя ще става по-евтина и всички ще са доволни. Това, което искам да обсъждаме утре с министъра е какво ще стане, ако тя тръгне да расте нагоре - къде са границите, в които ние можем да понесем намаляването", заяви бизнесменът. Имаме поредица от предложения, каза той и обеща утре да ги съобщи.
"Защо аз трябва да коментирам АЕЦ "Белене" - правителството е взело решение – знаете като вземе решение човек му олеква на душата и ... готово", така отговори с усмивка Валентин Златев на въпрос каква е оценката му за случилото се около съдбата на централата.