Решението е очаквано, след като вицепремиерът се отказа от идеята си да ползва средства от Сребърния фонд за покриване на падежите на еврооблигации за над 818.5 млн. евро през януари догодина.
Преди две седмици той заяви, че моментът за емисия еврооблигации вече е благоприятен и се надява на лихва около 5.5%.
Емисията ще е в размер до 950 млн. евро, съобщи "Дневник".
Съгласно §16 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г., по решение на МС министърът на финансите може да емитира ДЦК на международните пазари в размер до 2 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща ратификация.
През последните години емисиите на ДЦК на вътрешния пазар се използват като приоритетен източник за финансиране на бюджета, осигурявайки до около 80% от брутното дългово финансиране, се казва в съобщението на правителството. Към момента се наблюдава успокоение на международните капиталови пазари, което създава подходяща инвестиционна среда за външно финансиране на държавата.
Освен осигуряване на диверсификация на дълговите източници за финансиране, емитирането на държавни облигации, деноминирани в евро, ще представи България сред международната инвестиционна общност.
Финансовият министър Симеон Дянков посочи пред БНР, че книжата ще бъдат със срок от 5 или 7 години.