Европейската комисия съобщи, че започва инициатива за контрол на данъчните разпоредби на държавите от ЕС, която да гарантира, че разпоредбите не дискриминират трансграничните работници, съобщи БТА.

По данни на ЕК в Общността има 1,2 милиона европейци, които работят в страна, различна от тяхната родина. През 2010 г. общият размер на брутните заплати на трансграничните и сезонните работници е възлязъл на 46,9 милиарда евро. Мобилността на работната ръка се смята за един от ключовите фактори за увеличаване на икономическия растеж и трудовата заетост в Европа, се посочва в съобщение на комисията по повод откритата инициатива.

От комисията отбелязват, че данъчните пречки все още са основно препятствие за гражданите, които търсят работа в друга държава от ЕС. Комисията ще направи през тази година цялостна оценка на националните преки данъци, за да установи дали те не поставят в неравностойно и неизгодно положение работниците, които живеят в една държава от ЕС, а работят в друга страна от Общността. В случай, че бъдат установени дискриминация или нарушаване на основните свободи в ЕС, комисията ще настоява пред националните власти за въвеждане на необходимите изменения. Ако нередностите не бъдат отстранени, ЕК ще започне срещу съответните държави производства за установяване на неизпълнение на задължения.

В хода на откритата инициатива комисията ще провери дали гражданите, които получават по-голяма част от доходите си в друга държава от ЕС, биват облагани с по-високи данъци, в сравнение с местните граждани. Комисията ще провери дали непостоянно пребиваващите в чужда държава от ЕС могат да ползват всички лични и семейни данъчни облекчения, предоставяни на постоянно пребиваващите.

ЕК ще следи за прилагането на данъчни ставки и за зачитането на правото на приспадане на разходи от приемащата държава, както и дали приемащата държава прави разграничение между собствените си граждани и гражданите на други държави от Общността, които понякога работят на нейна територия. Проверката ще обхване и правата на пенсионерите.