"Това е един незначителен риск, риск, който на този етап е намалял", заяви Лакър, който ръководи клона на УФР в Ричмънд (щата Вирджиния), в интервю за американската телевизия Си Ен Би Си.

"Разбира се, рискът бе много по-голям през третото и четвъртото тримесечие на миналата година. Не можехме да разберем дали всичко ще се оформи и ще си дойде на мястото по един твърде хаотичен начин", допълни той, предаде БТА.

Лакър приветства напредъка на еврозоната в борбата срещу кризата с държавните дългове. Финансовите министри на страните от валутния съюз, които вчера се събраха на неофициална среща в Копенхаген, решиха да увеличат до 800 милиарда евро капацитета на спасителните си фондове - Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

"Мисля, че сега пътят е начертан. Имат съответните механизми, имат широк консенсус за начина, по който да действат", подчерта Лакър. "Има много разногласия, много неща за вършене, детайли за уточняване. Те имат посока и успяха да убедят хората, че имат план и стратегия да се заемат с решаването на това", допълни той. Лакър прогнозира икономически растеж от около 3 процента за САЩ тази година.