Малко преди 13 ч местно време (11 ч по Гринуич) беше изпратено съобщение до медиите, че пресконференцията няма да се състои, въпреки обявеното споразумение за засилване на финансовата предпазва стена срещу дълговата криза във Валутния съюз, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Не е посочена причината за отмяната на пресконференцията и вместо това на журналистите беше изпратено комюнике за резултатите от срещата. Министрите се договориха да бъде увеличен капацитетът на спасителните фондове на еврозоната, като новият фонд от 500 млрд. евро се комбинира с временния, който няма да бъде закрит, а ще съществуват паралелно. Сумата от 800 млрд. евро се съобщава, като се включат и заемите за Гърция (само част от тях са от спасителния фонд), допълва Би Би Си.

Дипломатически източник обаче разкри, че Юнкер бил бесен на Мария Фектер. Австрийската финансова министърка влезе по-рано днес в залата за пресконференции след края на срещата на Еврогрупата и обяви решенията, взети на форума. Тази задача обаче по принцип се изпълнява от Юнкер. Така австрийската министърка вбесила председателя на Еврогрупата. Тя разкри общата сума на предпазната стена на Еврозоната и подробности около спасителния механизъм.

Срещата трябваше да реши и за няколко вакантни поста, включително за избора на нов шеф на ЕСМ, но тези въпроси бяха отложени.

Мария Фектер е свикнала да говори пред журналисти по време на срещите на министрите от еврозоната и е известна с това, че не обича да си държи езика зад зъбите. Именно тя разкри разногласието между министрите от еврозоната и американския им колега Тимъти Гайтнър на предишна среща на Еврогрупата в Полша през септември м.г.