Страните от еврозоната са се съгласили да засилят помощния си фонд срещу дълговата криза до около 800 милиарда евро.
Това съобщи австрийският финансов министър Мария Фектер, цитирана от АФП и "Фокус".

Тя направи изявлението пред репортери по време, в което финансовите министри разговаряха на срещата си за темата. „Тези 800 милиарда са един трилион американски долара и това е грубо казано дефинираната защита”, добави Фектер.

Вчера Франция поиска спасителния фонд, който ще изиграе ролята на защитна стена срещу разпространението на дълговата криза в еврозоната, да достигне около 1 трилион евро. Днес министрите избраха междинното решение.

"Финландия е склонна да увеличи капацитета за предпазно отпускане на заеми на Еврозоната. Но цифрата от 940 милиарда евро (тоест съчетаването на 440 млрд. евро във временния фонд и 500 млрд. евро, предвидени за ECM) за нас е немислима", заяви финландската финансова министърка Юга Урпилайнен

Сумата от 800 млрд. евро се получава, като към новия фонд (ЕСМ), който ще заработи от лятото, се добавят 300 милиарда евро, които са използвани за предишни спасителни помощи (в това число средства от временния спасителен фонд и 100 млрд. евро двустранни заеми, отпуснати по-рано).

Австрийската министърка посочи, че около 240 милиарда евро, останали в сегашния временен спасителен фонд, ще продължат да бъдат на разположение до средата на 2013 година. Тя обаче добави, че парите ще бъдат достъпни само до момента, в който новият постоянен спасителен фонд ЕСМ постигне пълния си капацитет от 500 милиарда евро.

Комбинирането на новия постоянен спасителен фонд (ECM) с временния, откъдето бяха финансирани програмите на Гърция, Ирландия и Португалия, бе спорен въпрос поради нежеланието на Германия в новия фонд да има повече от 500 млрд. евро.

Министрите не взеха нито едно решение във връзка с поредицата номинации в ръководствата на техни институции въпреки спешната нужда да бъде определен член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) за пост, който ще бъде освободен в края на май, предаде Франс прес. Ив Мерш от Люксемборг, който в момента е управител на централната банка на тази страна, е сочан за фаворит в търсенето на приемник на досегашния член на съвета испанеца Хосе Мауел Гонсалес-Парамо.
Трябва да се избере и нов председател на Еврогрупата на мястото на Жан-Клод Юнкер. Този пост изглежда вече е обещан на германския министър на финансите Волфганг Шойбле.
В "пакета" от номинации е и бъдещият ръководител на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - постоянната "защитна стена" на еврозоната. Също както и за Еврогрупата решението може да чака до юни, тъй като ЕСМ ще влезе в сила едва на 1 юли, отбелязва АФП.