Според него излизането на Гърция от еврозоната би имало катастрофални последствия, тъй като връщането към драхмата ще взриви безработицата, ще доведе до нестабилност на валутните курсове и до обезценяване на банковите влогове.

По думите му страната може да не успее да се върне на пазарите дори при прилагане на всички договорени с кредиторите мерки, тъй като е трудно да се предвидят условията на пазарите и прогнозите за 2015 г.

"Преструктурирането на дълга не беше най-доброто решение на бюджетните проблеми", посочва той и допълва, че операцията е била неизбежна. По думите му предизвикателството е да се организира преструктурирането на дълга така, че да се увеличат ползите и да се минимализират загубите. Според Пападимос Гърция е постигнала напредък в основните си цели.

Гръцкият премиер смята, че бъдещото правителство, което ще поеме управлението на страната след предсрочните избори, които се очакват да са в началото на май, трябва да продължи политиката на заздравяване на публичните финанси и да намали до 12 милиарда евро разходите през 2013 и 2014 г., предаде АФП, цитирана от БГНЕС.