Президентът на Европейския съюз (ЕС) Херман ван Ромпой днес изрази увереност в способността на еврозоната да постигне тази седмица в Копенхаген споразумение за укрепване на "защитната стена" в отговор на дълговата криза, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Министрите на финансите на страните от еврозоната се събират в петък и събота в датската столица, за да се опитат да определят параметрите на подсилването на финансовата защитна стена срещу кризата и помощните средства за Гърция, Ирландия и Португалия.

"Уверен съм, че ще намерим положителен изход" в Копенхаген, каза Ван Ромпой след разговор с южнокорейския президент И Мюн-бак в Сеул. Има три варианта. Първият, много амбициозен, е за обединяване на теоретично целия капацитет за кредитиране на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) от 440 милиарда долара с постоянния фонд (Европейския стабилизационен механизъм - ЕСМ) на стойност 500 милиарда евро, който ще бъде активиран през юли. Или общо 940 милиарда евро.

Най-неблагоприятният вариант е да останат само 500-те милиарда евро от ЕСМ. А третият - междинно решение - би бил укрепване на общата "защитна стена", така че тя да достигне 700-750 милиарда евро.

След като дълго се противопоставя, германската канцлерка Ангела Меркел в понеделник изрази готовност за обединяване на вече обещаните средства на Гърция, Ирландия и Португалия или общо 192 милиарда евро от ЕФФС плюс предвидените средства за ЕСМ (500 милиарда евро). В Сеул председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази пълна увереност, че Европа ще излезе по-силна от кризата.