Монти каза пред репортери в Токио, че заради не спазените от двамата най-големи играчи в еврозоанта фискални правила, те са дали лош пример на останалите страни, съобщи агенция "Фокус". „Историята започва през 2003 г., в ранните години на еврото. В действителност именно Франция и Германия изпуснаха обществения дефицит и дълговете”, каза Монти.

Допреди седмица се смяташе, че има нов съюз между Германия и Италия, който бе наречен от анализатори Мерконти. Този съюз трябваше да замени "пакта Меркози" (съюзът Меркел-Саркози), след охладнелите отношения между Берлин и Париж, свързани с изборите във Франция. През последната седмица обаче стана ясно, че Саркози изравнява по рейтинг опонента си Оланд, които отново затопли отношенията между двете държави, а критиките от евросъюза отново заваляха към Италия и Испания. Именно Италия подкрепи Испания за поискания в ЕК по-висок дефицит.

Монти, който смени на премиерския пост магната Силвио Берлускони в средата на ноември, за да спаси застарашената от дългова криза трета икономика в еврозоната, припомни, че Европейският съвет е решил тогава да не наказва двете основни икономики на валутния съюз. "Европейския съвет, ръководен тогава от Италия, която бе ротационен председател на ЕС, посочи, че противно на предложението на Европейската комисия Германия и Франция няма да бъдат обезпокоявани, въпреки че дефицитът им надхвърля 3 процента от брутния вътрешен продукт“, подчерта Монти.

Италианският премиер тогава бе еврокомисар по въпросите на конкуренцията. По думите му не може да се очаква, че когато големите от еврозоната нарушават правилата, страни като Гърция ще ги спазват.

Посещението на Монти в Токио е част от азиатската му обиколка. Той бе вече в Южна Корея, а след Япония трябва да посети Китай и Казахстан. Италианският премиер иска да представи привлекателните черти на една "нова" Италия, която е по-малко бюрократична и по-отворена за чуждестранни инвестиции.