Испанският крал Хуан Карлос се е срещнал с ръководителите на най-големите испански компании и ги е призовал да положат усилия за създаване на работни места в страната, където заради кризата равнището на безработицата е достигнало 22,85 на сто от населението в трудоспособна възраст, съобщават испански медии, цитирани от Франс прес и БТА.

Срещата е била частна и се е състояла миналия вторник, посочва в. "Паис". В нея са участвали ръководителите на 16 големи компании като Индитекс (Inditex), Телефоника (Telefonica), А Се Ес (DCS) и Сантандер (Santander). На срещата е имало представител и на в. "Мундо". Сред начините, предложени от краля за създаване на работни места от компаниите, той е споменал "силното присъствие" на тези компании в Латинска Америка. Кралят подчертал, че този район на света е потенциален пазар от 500 милиона жители, съобщава в. "Паис".

Кралският дворец отказа коментар с мотива, че става въпрос за частна среща на монарха. В Европа безпокойството за бюджетното и икономическо положение на Испания нараства в момент, когато страницата на дълговата криза в еврозоната изглежда вече затворена, отбелязва АФП.

Италианският премиер Марио Монти вчера предупреди, че съществуват опасения в Европейския съюз от разпространение на кризата към други страни от еврозоната. Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен от своя страна отбеляза, че финансовите пазари отново започват да санкционират страната с покачването на лихвите по облигациите й след неотдавнашното едностранно решение на Мадрид да преразгледа целта си за намаляване на дефицита тази година. Лихвите по 10-годишните испански облигации достигнаха 5,5 на сто през изминалата седмица.