Според тях бившият енергиен министър Трайчо Трайков е бил много близък с Георгиев, което предизвестило неговото освобождаване. Думите им потвърдиха и депутати от управляващата партия. Потърсени за коментар от пресцентъра на икономическото министерство не потвърдиха, но и не отрекоха информацията.
Трайчо Трайков напусна поста си миналата седмица, като повод за оставката му бе злополучния икономически форум в Катар. Атаките към Георгиев пък започнаха преди месец, когато излезе на яве неговото австрийско гражданство. Политици го заподозряха, че той няма да защитава българските национални интереси. Тогава Трайков обяви, че Георгиев е запазил и българското си гражданство.

Енергийният министър потвърди, че досегашният шеф на БЕХ Йордан Георгиев ще бъде освободен. Неговият пост ще бъде зает от Михаил Андонов, настоящ изпълнителен директор на НЕК. Той добре познава енергетиката. 20 години има опит в тази сфера и ще се справи чудесно с координацията на енергийната политика, обоснова промяната Добрев. Той каза още, че в БЕХ ще има нужда от назначаване и на двама допълнителни мениджъри, които да отговарят за „Южен поток” и за „Набуко”.

Още миналата седмица министър Делян Добрев обяви, че предстоят кадрови промени в енергийните дружества, без да уточнява в кои. Промяната в управата на дружеството все още не е отразена в Търговския регистър.

Йордан Георгиев е с австрийско гражданство и е в ръководството на БЕХ от средата на 2010 г. Той оглави компанията през ноември 2011 г., след като от поста първи изп. директор беше освободена Мая Христова (преди това зам.-министърка на икономиката).

В БЕХ влизат осемте най-големи държавни енергийни дружества, сред които АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и Националната електрическа компания. Холдингът представя страната ни в проектите "Южен поток" и "Набуко". Правителството има намерение да приватизира миноритарен пакет от БЕХ през чужда фондова борса.