За поста президент на Световната банка ще се борят трима кандидати, съобщава в прессъобщение организацията. Приемането на заявки за кандидатстване приключи вчера.

САЩ подкрепиха президента на Dartmouth College Джим Йонг Ким, родом от Южна Корея. Анализатори коментират, че този избор ще спре критиките от страна на развиващите страни, че има негласна традиция, според която за президент на Световната банка се избират американци, а за глава на Международния валутен фонд – европеец. Ще се разгледат и кандидатурите на бившия финансов министър на Колумбия Хосе Антонио Окампо и финансовия министър на Нигерия Нгози Оконджо-Ивеала.

Предстои в следващите дни Съветът на директорите да проведе събеседване с тримата кандидати. Предполага се, че новият президент ще бъде избран на пролетната сесия от ръководните органи на Световната банка и Международния валутен фонд, която ще се проведе в средата на април тази година.

Действащият президент на организацията Робърт Зелик през февруари обяви, че ще напусне поста, след като изтече срока на неговите пълномощия на 30 юни.