Преди началото на извънредното заседание на съвета за тристранно сътрудничество социалните партньори разкритикуваха промените, предаде Дарик. В крайна сметка обаче са подкрепили по принцип промените в закона, след като бе предложен компромисен вариант само 30% от парите на фонда да се вложат в ДЦК.

Промените в закона позволяват една част от близо 2 млрд. лв на фонда да се използват за изплащане на външен дълг през януари догодина. Операцията ще бъде оформена като покупка на нови ДЦК, но на практика означава деблокиране на част от парите на фонда, които сега са във фискалния резерв.

По-рано днес Дянков заяви, че ще предложи компромисен вариант, според който до 30% от средствата в Сребърния фонд могат да се вложат в нова емисия на ДЦК. Всяка следваща година процентът ще расте с по 10 до достигане на 70 на сто от парите. Държавата ще емитира специални емисии, които да се купуват от Сребърния фонд и частните пенсионни дружества.

Другата новина е, че Сребърният фонд ще започне да плаща пенсии през 2028 година, а не през 2018-та, каквото беше първоначалното намерение, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров след тристранката, цитиран от БНР. Предполжението на КНСБ е било мотивирано от вдигането на пенсионната възраст и от надеждите, че отсрочката с 10 години ще позволи да се натрупат повече средства.

Преди заседанието синдикатите, както и БСК бяха по-критични. Те обаче са получили уверенията на финансовия министър, че средствата на Сребърния фонд няма да се ползват за плащания по дълга.

Обсъжда се Управителният съвет на фонда да се разшири по подобие на Надзорния съвет на НОИ и социалните партньори да са 50 % от всички участници в управлението на Сребърния фонд.