"Пътят е непредвидим и съдържа значителни рискове", посочи тя на конференция в северния град Щралзунд. Меркел даде добра оценка на гръцките усилия за справяне с дълговата криза и подчерта необходимостта да бъде запазена целостта на еврозоната, пише БТА, позовавайки се на ДПА.
В същото време ръководителят на германския съюз на малките и средни предприятия Марио Офен е предложил драхмата да бъде въведена паралелно с еврото. Предложението на Офен предвижда гърците временно да върнат драхмата наред с еврото, за да "затворят цикъла", тоест драстично да свалят дефицитите и в същото време да се подобрят показателите за растежа с паралелното увеличение на приходите от данъци.
Идеята на германския финансист е гърците да започнат да получават заплати и пенсии в драхми, а едновременно с това да се разплащат в евро и драхми, докато постепенно се върнат към старата си валута. Офен смята, че това ще помогне да се избегнат сътресения. Според него така страната ще може да бележи ръст и да пести, ще намали заплатите, но ще увеличи данъчните постъпления.

Подобен сценарий предлага и Оливер Холтенмьолер от икономическия институт в Хале, но предупреждава за последиците от евентуално излизане на Гърция от еврозоната. Оттеглянето на Гърция от еврозоната ще има драматични последствия и за покупателната способност на работещите и пенсионерите в страната, смята германският икономист.