Пенсионните компании у нас вече ще могат да инвестират в първични публични предлагания (IPO) и дългови ценни книжа, издадени от международни финансови институции. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които са приети от Комисията за финансов надзор, и сега се съгласуват от Министерството на финансите, пише в. "Класа". Отпада обаче възможността за сделки, при които фондът е продавач на финансови инструменти. Инвестиции в скъпоценни метали и петрол са изключени като възможност в новия законопроект, защото са преценени като по-рисково инвестиране.
Предвидени са и изисквания към осигурителните посредници, които липсват в действащия кодекс - като липса на съдимост и наличие на съответно образование у служителите. Ако промените бъдат приети, самото пенсионно дружество ще отговаря за професионалната квалификация на служителите.
Според Ангел Джалъзов, зам.-председател на комисията, отговарящ за „Осигурителен надзор“, новостите в кодекса имат за цел да усъвършенстват уредбата за инвестирането. Той обясни, че в промените е залегнало намаление на таксите и удръжките, които осигурените лица плащат, както и увеличаване на глобите и санкциите.
В проекта за изменение е записано, че инвестиционна такса от 1%, която всеки от осигурените плаща, ежегодно ще намалява с 0,1 процентни пункта от 2012 г. до достигане на 0,6% през 2016 г. От всяка осигурителна вноска пенсионните дружества удържат 5 на сто, като в новия план се предвижда от 2017 г. всяка година процентът да намалява и до 2020-а да стигне 3 на сто, обясниха от регулатора. Сред новостите е и отпадането на таксата за прехвърляне на партидата от един фонд в друг.